Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Lista artykułów

Konkurs Cafe Nauka

Konkurs Cafe Nauka

19.10.2018
więcej o Konkurs Cafe Nauka
Grypa wciąż realnym zagrożeniem

Grypa wciąż realnym zagrożeniem

19.10.2018
Według dostępnych danych epidemiologicznych co roku na świecie od 3 do 5 mln osób ma ciężkie powikłania w wyniku zakażenia wirusem grypy, a 250 000—500 000 umiera. To dowód, że – poza pojawiającymi się nowymi zagrożeniami związanymi z chorobami wirusowymi, takimi jak epidemie Zika czy Ebola, nagłaśnianymi przez media i szeroko omawianymi na łamach literatury naukowej – grypa nadal stanowi istotny problem zdrowotny. Dr hab. Monika Bociąga-Jasik z Kliniki Chorób Zakaźnych i Tropikalnych UJ CM radzi, o czym należy pamiętać przed zbliżającym się sezonem grypowym.
więcej o Grypa wciąż realnym zagrożeniem
Mukwege i Murad z Pokojową Nagrodą Nobla

Mukwege i Murad z Pokojową Nagrodą Nobla

05.10.2018
Znamy laureatów Pokojowej Nagrody Nobla 2018. To Denis Mukwege i Nadia Murad, docenieni za zwalczanie przemocy seksualnej jako instrumentu wojny i konfliktów zbrojnych. Główne oczekiwania wobec tegorocznych laureatów Pokojowej Nagrody Nobla skupione były na kontrowersyjnej kandydaturze Kin Dzong Una i Moon Jae-ina nominowanych za działania na rzecz denuklearyzacji Półwyspu Koreańskiego oraz wprowadzenia stosownych środków zaufania, umożliwiających utrzymanie stabilności i pokoju na granicach obu państw.
więcej o Mukwege i Murad z Pokojową Nagrodą Nobla
Nagroda za inżynierię białek

Nagroda za inżynierię białek

04.10.2018
Znamy laureatów tegorocznej Nagrody Nobla z dziedziny chemii. W tym roku nagrodę zdobyli Frances H. Arnold za sterowaną ewolucję enzymów oraz George P. Smith i Sir Gregory P. Winter za rozwój metody wykorzystującej bakteriofagi (czyli wirusy atakujące bakterie) do selekcji białek o określonych własnościach.
więcej o Nagroda za inżynierię białek
Wypalenie zawodowe od A do Z

Wypalenie zawodowe od A do Z

14.09.2018
Ciągły pośpiech, rozwój konkurencyjności, wzrost tempa życia i pracy, postęp technologiczny, nadmiar informacji – to wszystko powoduje przeciążenie psychologiczne, z którym muszą zmagać się osoby aktywne zawodowo. Czy zagraża nam wszystkim? Jak rozpoznać wypalenie zawodowe? Jak środowisko pracy wpływa na nasze funkcjonowanie emocjonalne i poznawcze?
więcej o Wypalenie zawodowe od A do Z
Jak wyglądały okolice dzisiejszego Krakowa 100 milionów i 100 tysięcy lat temu?

Jak wyglądały okolice dzisiejszego Krakowa 100 milionów i 100 tysięcy lat temu?

31.08.2018
Spacerując po krakowskim Rynku czy biwakując w podkrakowskim lesie zadajemy sobie czasem pytanie: jak to miejsce wyglądało w przeszłości? Postanowiliśmy w tę przeszłość zagłębić się bardzo mocno - aż do czasów, gdy na Ziemi królowały dinozaury. Pomocy udzielili nam eksperci z Instytutu Nauk Geologicznych UJ.
więcej o Jak wyglądały okolice dzisiejszego Krakowa 100 milionów i 100 tysięcy lat temu?
Halluksy – czyli jak niszczymy swoje stopy

Halluksy – czyli jak niszczymy swoje stopy

16.08.2018
Halluksy to przypadłość dobrze znana niejednemu z nas. Mimo to wiele osób bagatelizuje pierwsze objawy, które w następstwie przeobrażają się w nieprzyjemną, bolesną i często trudną do zwalczenia deformację stopy.
więcej o Halluksy – czyli jak niszczymy swoje stopy
Smartfon zamiast kilofa. Archeologia w XXI wieku

Smartfon zamiast kilofa. Archeologia w XXI wieku

06.08.2018
Doktorant z Instytutu Religioznawstwa UJ został laureatem „Diamentowego Grantu”, a jego projekt dotyczył sztuki naskalnej rejonu Kondoa w Tanzanii w perspektywie archeologiczno-etnologicznej. W czerwcu w centralnej Tanzanii, w rezerwacie Swaga Swaga w regionie Kondoa Grzelczyk odkrył malowidła skalne.
więcej o Smartfon zamiast kilofa. Archeologia w XXI wieku