Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Popularyzacja wiedzy

Popularyzacja wiedzy

Jeśli interesują Cię najważniejsze dokonania naukowe, ale odstrasza np. skomplikowany język - przyjdź na spotkanie, przeczytaj artykuły. A może sam chciałbyś popularyzować wiedzę? Z nami dowiesz się, jak zacząć!

Nasze flagowe inicjatywy:

- Cafe Nauka - spotkania z nauką i naukowcami w kawiarnianej atmosferze,

- 1pytanie - pytanie do naukowca i odpowiedź oparta o naukowe ustalenia,

- Szkoła Promocji Nauki - warsztaty pokazujące, jak promować swoje badania,

- Promosaurus - poradnik promocji nauki,

- Projektor Jagielloński - popularnonaukowe teksty dotyczące badań na UJ.

Więcej o nauce?! Dołącz do profilu strony. www NAUKA.uj.edu.pl na Facebooku 

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Szczegółowo o popularyzacji

Jak pogoda w kosmosie wpływa na nasz świat?

Czy można przewidzieć pogodę w kosmosie? Jakie czynniki na nią wpływają? I w końcu jaki ma wpływ na warunki na Ziemi? Na te pytania odpowiada dr hab. Grzegorz Michałek z Obserwatorium Astronomicznego UJ.
więcej o Jak pogoda w kosmosie wpływa na nasz świat?

Kilka trudnych pytań o pszczoły

25 uli, około czterystu tysięcy pszczół liczy Pasieka Uniwersytecka, której centrum zlokalizowane jest w Ogrodzie Botanicznym. Jej powstanie to także okazja, aby porozmawiać o dramatycznej sytuacji tych owadów. Na nasze pytania odpowiada dr Karolina Kuszewska z Instytutu Nauk o Środowisku UJ.
więcej o Kilka trudnych pytań o pszczoły

Bezwzględność i propaganda. Jak budować swój wizerunek polityczny?

Chęć budowania swojego wizerunku nie jest wśród polityków nowa. Dr Kamil Kopij z Instytutu Archeologii UJ sprawdził, jak swój wizerunek kreował jeden z wielkich polityków doby rzymskiej republiki, Gnejusz Pompejusz Wielki.
więcej o Bezwzględność i propaganda. Jak budować swój wizerunek polityczny?

Frans de Waal na UJ: my ludzie, nie jesteśmy aż tak wyjątkowi

4 czerwca 2017 roku miało miejsce święto popularyzacji nauki przez duże N. Z gościnnym wykładem na Uniwersytecie Jagiellońskim wystąpił najbardziej znany na świecie prymatolog i etolog – Frans de Waal.
więcej o Frans de Waal na UJ: my ludzie, nie jesteśmy aż tak wyjątkowi

Co dzieje się z pokarmem, który zjadamy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, co dalej dzieje się z jedzeniem, które trafia do naszych ust? Paweł Jedynak z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii śledzi podróż pożywienia przez nasze wnętrzności. Przy okazji rozprawia się z wieloma mitami, na przykład popularną ostatnio tzw. nieszczelnością jelit.
więcej o Co dzieje się z pokarmem, który zjadamy?

Test Coopera, czyli ATP potrzebne na już

Start. Przed nami 12 minut intensywnego biegu. Test Coopera pokaże jak organizm radzi sobie z wysiłkiem fizycznym. Tak naprawdę pokaże, jak sprawne są nasze komórki, jak wydajnie mogą produkować energię.
więcej o Test Coopera, czyli ATP potrzebne na już

Eksperyment Łańcuchowy: niesamowite, ruchome konstrukcje

Jak przetransportować metalową kulkę z punktu A do punktu B, wykorzystując przy tym jak najwięcej praw fizyki? Oto wyzwanie, którego po raz piąty na Wydziale Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej podejmie się ponad 270 zespołów z całej Polski.
więcej o Eksperyment Łańcuchowy: niesamowite, ruchome konstrukcje